Om garnerna

Miljömedvetenhet:

När jag väljer garner måste jag alltid balansera olika positiva och negativa effekter. Jag har valt linjen "så bra det går".

Jag måste kunna sälja garnerna, säljer jag inte kan inte verksamheten gå runt. Allt jag tycker om blir inte lika populärt hos mina kunder. Försöker jag välja bort superwash blir det inte mycket kvar att sälja. Däremot, bortsett från sockor och garner andra placerar hos mig som de önskar få något nytt designat av så väljer jag oftast helt obehandlade garner.


Mitt främsta mål är att djur och människor skall vara väl omhändertagna. Därför är all ull i mitt sortiment är mulesingfri såklart. Jag har inga garner från låglöneländer för jag känner inte att jag kan lita på certifikaten de erhållit. Ständiga skandaler i textilbranschen har fått mig att dra öronen åt mig och jag litar inte fullt på någon. Det är politik inblandat på alla plan nuförtiden så de har lärt sig att formulera sig invecklat och undvika sanningen.


Jag är personligen mycket miljömedveten och jag lämnar numera ett minimalt koldioxidspår efter mig och tänker mig för i vartenda drag jag gör privat . Dock är det svårt att få tag på garner som uppfyller alla mina önskemål och därför jobbar jag efter följande principer:

  • Kortresta varor, oavsett vad politikerna säger så anser jag att onödiga transporter måste minimeras.
  • Djuren och de som arbetar måste ha bra förhållanden och pengarna skall hamna i rätt fickor. o jag skall bidra till deras profit.
  • Garnet måste ta färgen bra, blir det inte fint i betraktarens ögon kommer det inte sälja.
  • Mjukt garn säljer bäst, så är det bara.
  • Maskintvättbara eller ej, jag väljer garn av olika slag till olika typer av plagg och kan jag välja ett obehandlat och plastfritt garn så gör jag det..
  • Jag väljer hellre ett helt obehandlat garn än ett som inte är spårbart för kund men ändå innehar certifikat.


Sanningen om GOTS: GOTS betyder inte miljövänligt rakt igenom. Den högsta klassen tillåter 5% icke-miljöcertifierad råvara, d v s behöver inte vara helt miljövänligt men är nästan 100% d v s så bra det går?


Sanningen om Superwash: All behandling som ger maskintvättbar ull ger en påverkad fiber. Hercosett heter den vanligaste behandlingen som involverar både en klorinbehandling för att släta ut fibern och en beläggning med något man kallas harts. Hartsen är en polymer om jag förstått det rätt, d v s plast. De garner jag har som är "Hercosett Superwash" är behandlade i Storbritannien under stränga krav där inga kemikalier släpps ut och vatten och kemikalierester återanvänds. En annan metod som ger maskintvättbar ull och uppfyller GOTS heter EXP (Ex-Pollution). Här används enzymer till att släta ut fibern och man belägger med bioplast. Enzymer är det ulltvättmedel inte skall innehålla, det bryter ned protein... Plast är en polymer och den är icke naturligt förekommande i naturen, men den är säkert bättre än vanlig plast som är tillverkad av olja... men olja är en naturprodukt den också och oavsett vilken plast man väljer så har det gått åt en massa energi till att tillverka den. Är plasten biologiskt nedbrytbar är den mycket bättre än den som måste återvinnas för att inte förstöra naturens kretslopp. En tredje metod kallas "Plasma". Plasmametoden uppfyller också GOTS. Det uppges att den "produces no wastewater och uses no chemicals, just a mix of non-polluting electrons, ions, and free radicals". Vad betyder det då? Tja, är det bara politik igen? Det går säkerligen år en massa energi och här jobbas det på atomnivå det förstår vi men det säger inte så mycket mer. Fria radikaler, ja det läste jag om i den organiska kemin på Chalmers. Fria radikaler skall vara bra för allt verkar det som, men vad innebär det för ullen? har ingen aning men jag lovar att ständigt förkovra mig och försöka välja så bra det går. Jag misstänker ändå att inget alternativ är så "grönt" som det påstås.


D v s helt obehandlat garn måste ändå anses vara bäst i klassen. Kortrest måste vara bättre än långrest och produkter framtagna under goda arbets- och miljöförhållanden håller jag högt och så skall djuren ha det bra. Hade jag varit störtrik hade jag hållt mina egna djur oc skaffat ett eget spinneri och gjort allt själv. Det hade varit underbart att helt kunna stå för varenda härva, att veta exakt. Maskinen skulle dock ha krävt resurser för att transporteras och djur anses numera inte miljövänliga de heller.


Om garnerna (under bearbetning):

MSock: Min bästsäljare. 80% Merinoull från Sydamerika superwashbehandlad i Storbritanninen blandad med 20% nylon, spunnet i en fabrik i Sydamerika som ger anständiga löner och jobb till urinvånare på en plats där det annars inte finns konventionella jobb. Bra arbetsförhållanden. God etik. Underbart mjukt garn som passar till allt, men långrest och traditionellt superwashbehandlat samt innehåller plast. Ger fantastiska spräckliga garner.


BFL Lace/Sock/DK: Högsta kvalitet av 100% Brittisk Blue Faced Leicesterull. Spunnet i Italien, superwashbehandlat i Storbritannien, helt utan nylon. Gul garnbas som ger något mindre klara färger. Kortrest superkvalitetsgarn. Nylonfritt betyder att det innehåller endast pyttelite plast som superwashbehandlingen ger. Jag jobbar hårt på att försöka få leverantören att återgå till icke-superwash någon gång i framtiden.


BFLSock: 75% högsta Brittiska kvalitet av Blue Faced Leicesterull, 25% nylon. Superwashbehandlat i Storbritannien, spunnet där MSock är spunnet.


BSock: 80% högsta Brittiska kvalitet av Blue Faced Leicesterull, 20% nylon. Superwashbehandlat i Storbritannien, spunnet där MSock är spunnet.


Aronia MoWo: 50% lammull och 50% Mohair. En helt Brittisk produkt, helt obehandlad. Färgerna blir fantastiska, men inte spräckliga. Lagom lurvigt, lagom mjukt, väldigt slitstarkt. Kortrest superkvalitetsgarn och säkert det bästa jag har. Perfekt till sockor trots obehadlat och utan nylon.


Aronia Gray: 100% lammull. En helt Brittisk produkt, helt obehandlad. Färgerna blir fantastiska, och garnet är spunnet med 25% grå fiber som ger en handfärgad effekt även ofärgat. Lagom lurvigt, lagom mjukt. Kortrest.


MoSi: 72% kidmohair & 28% silke. obehandlat, d v s icke-superwash. Mohair från Europa och Sydafrika, silke från Europa och Asien, spunnet i Sydamerika. Fantastisk djurhållning, ljuvligt garn.


AlSiCa: 65-70% Babyalpackaull från Sydamerika, 20% silke från Europa ellerAsien,  10% Kashmir från Himalaya med omnejd. Glittervaranten har 5% stellinaglitter. Spunnet i Sydamerika. Extremt mjukt, icke superwash. Lyxigaste garnet jag har. Extremt mjukt.


Rosy Green Wool: 100% Merinoull fån Patagonien. Garnet har en GOTS-certifiering (hurra! det är så bra det går tills jag färgat det då mister det GOTS-stämpeln för jag har inget certifikat). Väldigt mjukt, icke glansigt, maskintvättbart. Fantastiskt garn, men maskintvättbarhetsmetoden avslöjas ej. Spunnet i Portugal.
Copyright © All Rights Reserved